Bitcoin ( BTC ) Nedir ?

01.07.2022
87
Okuma Süresi: 6 dakika
A+
A-

Sanal para birimleri ( BTC ) arasında 2008 yılında gerçekte kim olduğu bilinmeyen şahıs ya da grup “Satoshi Nakamoto” tarafından icat edilmiş bir kripto para birimidir. 2009 yılında ise piyasaya giriş yaparak kullanılmaya başlamıştır.

Bitcoin ( BTC ) Nedir ?

Bitcoin ( BTC ) Nedir ?

Sanal para birimleri ( BTC ) arasında 2008 yılında gerçekte kim olduğu bilinmeyen şahıs ya da grup “Satoshi Nakamoto” tarafından icat edilmiş bir kripto para birimidir. 2009 yılında ise piyasaya giriş yaparak kullanılmaya başlanmıştır. Üretilecek en fazla bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlandırılması ve aynı zamanda bu dijital paranın herhangi bir kuruluşa ihtiyaç duymadan transfer edilebiliyor olması da bunu oldukça ilgi çekici kılıyor

Bitcoin hiçbir merkeze bağlı değildir ! 2018 yılında Google Trend tarafından ABD ve İngiltere tarafından en çok aranan terim olarak da kayıtlara geçmiştir.  

Bitcoin Yapısı Nasıldır ?

Bitcoin merkeziyetsiz bir yapıda tasarlanmıştır. ( blockchain)  Dağınık defter teknolojisi ile çalışmaktadır.  Bitcoini özel yapan şey ise merkeziyetsiz bir yapıda olması ve blockchain teknolojisi ile çalışmasının verdiği güvene dayalıdır. Sistem kendini bu şekilde güvende tutar.

Bitcoin ( BTC ) Nasıl Oluşturulur ?

Bitcoinler mining ( madencilik ) denilen yazılımsal bir programla oluşturulur. Bunu basit bir şekilde anlatmak gerekirse bitcoin madencileri özel cihazlarla yapmış olduğu katkılardan dolayı yeni bitcoinler ile ödüllendirdiler. İşte bitcoin üretimi bu kadar kolay gibi gözükse de aslında çok maliyetli ve kripto para piyasası hakkında detaylı bir bilgiye sahip olunması gerektiğidir !

Bitcoin işlemleri asla geri alınamaz !

Bitcoin de yapılan tüm işlemler doğrudan kabul görür ve asla geri alınamaz. Örneğin ; kredi kartları ile yapmış olduğunuz alışverişi iptal edebilir paranızı itiraz üzerine geri alabilme imkanınız  olur fakat bitcoin de geri ödeme söz konusu bile değildir. Bu noktada yeterli bir bilgiye sahip olunmalı ve yapmış olduğunuz transferlerde dikkatli olmalısınız.  Ayrıca herhangi bir bitcoin yenisi ile değiştirilemez çünkü üretim tarihi eskimesi gibi bir durum söz konusu değildir. 2010 yılında üretilen bir bitcoin ile 2022 yılında üretilen bir bitcoin aynı değere sahiptir.

İlk Bitcoin Alışverişi Ne Zaman Yapıldı ?

Bitcoin tarihinin bilinen ilk alışverişi Satoshi Nakamoto ve Bitcoini geliştirmesinde yardımcı olan Hal Finney arasında olmuştur. 22 Mayıs 2010 tarihinde Laszlo Hanyecz isimli kullanıcı 10.000 Bitcoin transfer ederek karşılığında pizza alması ile gerçekleşmiştir. Hatta günümüzde artık her yıl 22 Mayıs tarihinde Bitcoin Pizza Günü kutlanmaktadır.

Bitcoini Değerli Yapan Nedir ?

Bir şeyi değerli kılmak ARZ – TALEP döngüsüne bağlıdır. Bu yüzden Bitcoinin sınırlı sayıda olması ve talebinin günden güne artması Bitcoini oldukça değerli bir hale dönüştürüyor. Bitcoin herhangi bir merkeze bağlı değildir, para, altın  gibi fiziksel bir tanımla alakası yoktur. Kısaca özetlemek gerekirse sınırlı sayıda üretilebilen sanal parayı (bitcoin) insanlar satın aldıkça değeri yükselmeye başlar, fakat elindeki sanal parayı satmaya başladıkça değeri düşer. Bitcoin fiyatınıda buradaki unsurlar belirler, yani tüm insanlar !

Bitcoine Nasıl Sahip Olabilirim / Alabilirim ?

İnsanların en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de bu, nasıl bir bitcoin alabilirim…? Bir bitcoine sahip olmanın en yaygın yöntemi kripto para alım satımı yapan internet siteleri üzerinden yapılmaktadır. Günümüzde en çok yaygın yöntem olarak kullanılsa da oldukça dikkat edilmesi gereken bir yöntemdir.  Öngörülmeyen değişimler ile ciddi miktarlarda para kaybetme riskiniz bulunmaktadır. Bundan ötürü dikkatli, bilinçli ve potansiyel durumlara hazırlıklı olmalısınız.

Başka bir yöntem ise ; bitcoin madenciliği ile bitcoin elde etmektir. Günümüzde bunun için kullanılan en yaygın yöntem ise ASIC madencilik cihazlarıdır. Eskiden Bitcoin üretimi evde kişisel bilgisayarlar üzerinde yapılıyordu. Fakat bitcoin madencisi olmak ve bu işten para kazanmak isteyenlerin sayısı arttıkça ve sınırlı bir üretime sahip olan bitcoinler nedeni ile bir bilgisayarla bitcoin üretmek oldukça zor ve maliyetli bir iş haline geldi.

Diğer bir yöntem ise; BTC sahip olmak için para veya sermaye gerektirmeyen kripto para platformlarıdır. Bu yönteminde avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır tabiki. Ancak herhangi bir maddi kayıp olmaması insanların tercih edebileceği bir yöntem olarak  da karşımıza çıkıyor. Burada belirli siteler Bitcoin Kazanmak İster misin ? gibi platformlar oluşturarak sizlere belirli reklamları izleyerek, sitelere giriş çıkış yaptırarak yada videoları izleterek belirli oranlarda BTC kazanmanıza olanak sağlıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.